BAILANDO EN LA OSCURIDAD (MI LUCHA 4), de Karl Ove Knausgaard

9788433979575Valoració: 5/5

Començar la ressenya d’un llibre de Knausgård no és fàcil, pel gran respecte i admiració que li tinc a l’autor per la complexitat i valentia de la seva obra. Però aquest blog és per compartir opinions, així que començo:

Karl Ove Knausgård segueix en forma en aquest quart volum de la seva biografia. A “Bailando en la oscuridad” narra la història de la seva adolescència, amb l’excepció d’algun petit salt en el temps propi de la narració de Knausgård. Com en la resta de llibres que componen “La meva lluita”, l’ordre en que narra és coses no és cronològic i en aquest llibre se centra principalment en els seus últims anys d’institut i els seus primers d’època post-estudiantil. I cap d’elles decep, especialment la part en la que fa referència a les seves primeres experiències laborals, senzillament brillant.

El títol del llibre és del tot escaient: “Bailando en la oscuridad” conté allò que el llibre proposa: es el naixement del Knausgård adult, del Knausgård que passa d’adolescent (amb totes les inquietuds, inconsciències, immadureses i temors propis de l’edat) al Knausgård adult o, si més no, major d’edat.

La “foscor” no hi és només en el títol sinó també es pot copsar en els paisatges i ambients del nord de Noruega on viu Knausgård en aquesta època; la “foscor” parla també de les pors, d’alguna cosa que ha de néixer en l’interior de l’autor, que hi és latent però no ha sortit encara a la llum; parla de l’inici del despertar del Knausgård adult i parla també de la soledat i els temors a encarar la vida adulta.

I llavors, hi trobem el “ball”, amb el seu màxim esplendor: en les festes, les borratxeres, les malifetes i la consciència. En ella hi trobem el Knausgård més desinhibit, més lliure, més deixat anar, exemplificant en la seva vida el que significa el fet de “ballar”. I la música, sempre present.

Knausgård segueix en forma, potser menys dur i contundent que en els primers dos volums (més en la línia del tercer), però no és perquè la seva narració sigui més fluixa, sinó perquè l’edat de l’autor en el moment narrat fa que la seva vida sigui menys reflexiva o nostàlgica.

Ell ha vingut a “ballar en la foscor”, i nosaltres a gaudir amb ell.

 • Adient per: qui l’espera del nou volum es fa cada cop més difícil. I per qui vulgui saber com era la vida de l’autor en l’època adolescent.
 • Contraindicat per: qui s’espanti davant un biografia de 3600 pàgines publicada en sis volums. És comprensible però us perdeu una obra mestra.

Dades del llibre:

 • Títol: Bailando en la oscuridad (Mi lucha 4)
 • Títol original: Min Kamp. Fjerde bok
 • Autor: Karl Ove Knausgaard
 • Traducció: Kirsti Baggethun y Asunción Lorenzo
 • Nº de pàgines: 542 pàgs.
 • Editorial: ANAGRAMA
 • Llengua: Castellà
 • Any de l’edició: 2016
 • Any de publicació: 2010

“No vivimos solos nuestras vidas, pero eso no significa que veamos a quienes viven con nosotros”.

“La música evocó de repente la atmósfera de cuando iba a noveno y a primer de bachillerato. Ese espacio enorme, desierto, hermoso pero también solitario en la música, que yo había amado y que ahora descubrí que seguía amando, además de todo lo que había alrededor, todo lo que entonces había sucedido en mi vida, concentrado en esa increíble condensación vibrante que sólo puede producir los sentimientos, Un año entero vivido en un solo segundo”.

3 pensaments sobre “BAILANDO EN LA OSCURIDAD (MI LUCHA 4), de Karl Ove Knausgaard

 1. Molt bona aproximació, Marc. Els llibres llargs sempre m’han fet un cert temor, bàsicament perquè no m’agrada abandonar-los si no m’agraden, intento acabar-los tot. I Knausgard me’n feia especialment, perquè no és simplement un llibre llarg, sinó que en són sis! La sort (o desgràcia) és que una vegada llegit el primer volum, ja saps que et llegiràs tota l’hexalogia perquè és conjunt excel·lent.

  M'agrada

  • Gràcies, Enric. Estic completament d’acord amb tu, el conjunt és excel·lent i té realment mèrit perquè escriure unes 3000 pàgines d’autobiografia quan, a més, no és d’un personatge conegut fins aleshores (i que tampoc fa res d’especial, molt diferent a tants d’altres homes), i fer-ho de forma que sigui tant interessant, és realment difícil d’aconseguir. Serà interessant veure què farà en un futur, de moment apunta que quatre llibres sobre les estacions i alguns d’altres sobre objectes. Sona sorprenent i arriscat, però segur que se’n surt.
   Merci pel comentari.
   Salutacions
   Marc

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s