CERO K, de Don DeLillo

9788432229169Valoració: 3/5

Tot just començar el llibre, te n’adones de la qualitat de la literatura de DeLillo. Utilitzant una prosa directa, elaborada però gens forçada o pomposa, l’autor ens situa d’entrada en un escenari asèptic, blanc, fred com el gel. I d’aquesta forma, utilitzant aquest marc ens ubica de ple, a través de l’entorn, en el tema que serveix de fil conductor del llibre: la criogènia.

En aquesta novel·la, DeLillo aprofita la criogènia per parlar justament del que aquesta impedeix: l’evolució de la vida i del món que coneixem. Perquè el llibre tracta sobre precisament això, un món on la vida i la mort són els eixos fonamentals, però no com a inici i final d’una història sinó com a marc de referència. Gràcies a la pausa que la criogènia provoca en la vida, l’autor la utilitza per introduir l’evolució de les vides dels seus personatges en un món mentre d’altres vides resten en suspens. D’aquesta forma, a estones deixa de banda (potser aplicant la criogènia també la pròpia història) el tema inicial per centrar-se en els seus personatges.  I per mi aquest és el seu principal punt feble ja que el llibre entra en aquests capítols en un fase més inconnexa, estèril, avorrida i, de vegades, sense sentit. Potser reflectir les petites històries i anècdotes de la vida és precisament la finalitat de l’autor, per mostrar la insignificança de les persones en el conjunt de la humanitat, una societat buida en gran part, però per mi l’interès decau amb aquest canvi de ritme i d’estil narratiu. Per tant, gran part del llibre se centra més en els personatges que en el món que pretén retratar i la novel·la passa a transitar més en un món format per imatges inconnexes, escenes mig oníriques i una tendència en excés a divagar sense sentit provocant que l’apatia del personatge que protagonitza la novel·la la contagii a ella mateixa i acabi fent que no sàpigues on va a parar. Es torna rutinària i monòtona.

Per concloure, crec que Delillo l’encerta volent aprofitar un tema com la criogènia per parlar la mortalitat i la immortalitat,  parlar sobre la vida i els records i allò que som i que forma part de nosaltres, allò que suposa la vida i el que recordem d’ella. DeLillo ens parla sobre com d’efímera és la vida i alhora de com d’absurda en pot arribar a ser. I també perquè com, tot i poder ser vàcua, no volem deixar de seguir formant part d’ella.

Per tot això, el llibre em deixa un regust agredolç  ja que per una banda en destaco molt positivament el tema i la seva aproximació, però per altra banda en massa moments el llibre es dilueix i sembla que oblidi la seva intenció.

Hagués pogut ser un gran llibre sobre una societat distòpica, potser no tan allunyada de la nostra societat actual, però s’ha quedat en un llibre correcte i de vegades feixuc malgrat les seves bones intencions.

 • Adient per: qui tingui una ment oberta i crítica amb la societat actual.
 • Contraindicat per: qui esperi el DeLillo de prosa elaborada de “Submón”.

Dades del llibre:

 • Títol: Cero K
 • Títol original: Zero K
 • Autor: Don DeLillo
 • Traducció: Javier Calvo Perales
 • Nº de pàgines: 320 pàgs.
 • Editorial: SEIX BARRAL
 • Llengua: Castellà
 • Any de l’edició: 2016
 • Any de publicació: 2016

“Me gustaba leer libros que a punto estaban de matarme, libros que me ayudaban a saber quién era”.

“La gente al envejecer le va cogiendo cariño a los objetos. A las cosas concretas. Cosas que hacen que el pasado permanezca permanente”.

“En los ascensores dirijo una mirada a ciegas exactamente a ninguna parte, consciente de que estoy dentro de una cajón hermético en compañía de otra gente y que ninguno de nosotros está dispuesto a mostrar su rostro a la inspección ajena”.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s