JUVENTUD, de J.M. Coetzee

9788497930727Valoració: 2/5

A “Juventud”, Coetzee ens narra l’experiència de la seva edat post-adolescent, en els inicis de la seva maduresa quan es trasllada de Ciutat del Cap a Anglaterra, continuant l’autobiografia iniciada amb “Infància”.

En aquesta continuació autobiogràfica, malauradament, tots els records que impactaven, colpien i et feien reflexionar que trobàvem a “Infància”, no els trobem a “Juventud”. Malgrat la bona intenció de l’autor en narrar i voler descriure la dificultat i incapacitat d’adaptar-se una societat com l’anglesa, el llibre de Coetzee es limita a ser, bàsicament, una recopilació de laments, inquietuds i dubtes experimentats per l’autor convertint el que podia haver estat un conjunt de reflexions i experiències en un llibre insuls, sense interès, molt lluny del que en Coetzee ens té acostumats i molt lluny també del que sí va aconseguir un bon amic seu com Paul Auster en els seus llibres de caire autobiogràfic.
Així doncs, el llibre se centra en les dificultats de Coetzee en integrar-se en una societat molt diferent a la seva originària en els diferents aspectes com la feina, la relació amb les dones i la seva dificultat d’iniciar-se com a escriptor. D’aquesta forma, el llibre se centra principalment en els dubtes que l’autor té sobre qui és ell i com és el món que l’envolta, però sense extreure’n grans conclusions ni proporcionant grans reflexions. La quantitat de preguntes que apareixen en el text queden sense resposta i aquest és un dels gran punts febles del llibre ja que se centra únicament en l’autor i les seves inquietuds i les transmet en forma de preguntes que l’autor es fa en veu alta, a ell mateix. D’aquesta forma l’autor crea una narració realment feixuga, lenta i en algunes ocasions fins i tot exasperant fins al punt que en alguns casos els paràgrafs són formats únicament per preguntes que l’autor es fa a ell mateix en forma de reflexió. Tot i així, crec que ni que l’autor hagués canviat l’estil convertint les preguntes en reflexions tampoc hagués aconseguit que la història em despertés interès.
Concloent, podria dir que, de forma similar a com el protagonista no encaixa en el mon, crec que jo no encaixo en aquest llibre.
 • Adient per: qui tingui la necessitat de seguir la biografia iniciada a “Infància”.
 • Contraindicat per: qui esperi un bon llibre o almenys de la qualitat a la que Coetzee ens té acostumats.

Dades del llibre:

 • Títol: Juventud
 • Títol original: Youth: Scenes from Provincial Life II
 • Autor: J.M. Coetzee
 • Traducció: Cruz Rodríguez Juiz
 • Nº de pàgines: 208 pàgs.
 • Editorial: DEBOLSILLO
 • Llengua: Castellà
 • Any de l’edició: 2011
 • Any de publicació: 2002

“A las mujeres les gustan los artistas porque arden con una llama interna, una llama que consume y, sin embargo, paradójicamente, renueva todo lo que toca”.

Un pensament sobre “JUVENTUD, de J.M. Coetzee

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s