LOS IMPUNES, de Richard Price

9788439730859Valoració: 3/5

Tenia curiositat per llegir un llibre de l’aclamat guionista de grans sèries de TV com “The Wire”, “The Night Of”, etc. totes elles sèries de gran renom i que se situen entre les meves preferides. Lamentablement el resultat de la lectura del llibre no m’ha produït la mateixa satisfacció que sí aconsegueix com a guionista de les esmentades sèries. Quelcom similar em va passar amb Nic Pizzolatto amb el seu “Galveston”.

Analitzant el llibre, cal dir que aquest comença amb un to àgil, ràpid, però alhora compta amb un excés de personatges que dificulta la lectura i la seva assimilació. La gran proliferació de noms a les primeres pàgines del llibre i la multitud d’escenes i situacions impedeix determinar quina serà la historia en la que se centrarà el llibre si ve en pots tenir certa noció. Aquest fet, en el meu cas m’allunya de la història ja que em provoca recels al faltar concreció.

Superada aquesta primer sensació de dispersió, un cop passades les cent pàgines inicials, la història va prenent forma tot i que la narració del dia a dia del policia fa que narri casos que aparentment no tenen un desenvolupament posterior si bé et permeten conèixer millor el personatge i te’l preparen pel moment en que la història arrenca. Lamentablement has d’esperar fins que portes més d’un terç de llibre perquè això succeeixi. A partir d’aquest moment, el llibre, la estructura i la narració van prenent forma deixant cada cop més de banda els successos puntuals i es va centrant en les trames principals.

Tot i així, un cop el llibre avança i malgrat haver aconseguir captar el meu interès (especialment en la trama principal) sembla que el llibre no sap gaire cap on tirar, cap on decantar-se, i segueix tractant trames paral·leles algunes de les quals no tenen el pes ni el desenvolupament necessari. Per contra, altres trames que podrien haver estat desenvolupades i donar forma a una novel·la més complexa i rica, les deixa de banda i les tracta de forma molt superficial, esbiaixada. D’igual forma, a mida que avances en la novel·la te n’adones de com de bo podria haver estat el llibre si s’hagués enfocat de manera diferent perquè intenta cobrir tants flancs que deixa de banda el que hauria hagut de ser el principal. Potser aquí hi veiem la fusta de guionista del seu autor ja que la l’escenari que desplega permetria crear una molt bona sèrie policial per a la TV però queda molt diluït en el llibre ja que l’extensió que necessitaria per desenvolupar correctament els diferents flancs oberts seria massa gran per un llibre policíac (o almenys segons els cànons als que ens té acostumats la novel·la negra). Amb una novel·la més extensa, amb més elaboració dels diferents casos, més part d’investigació i més profunditat hagués aconseguit un resultat més rodó. Malgrat tot, crec que ho hauria d’haver intentat, vist el resultat.

Em queda la sensació que s’ha perdut una bona oportunitat de fer una gran novel·la de gènere negre ja que l’esforç que dedica a aconseguir que entenguem els principals personatges no el destina a crear l’escenari en el que es mouen ni els casos que ocupen la trama. I aquest és el principal punt feble del llibre.

 • Adient per: qui busqui una novel·la policíaca que se centri més en els matisos i la personalitat dels protagonistes que en el cas que tracta.
 • Contraindicat per: qui busqui una novel·la policíaca àgil i addictiva. Aquesta transcorre a ritme lent.

Dades del llibre:

 • Títol: Los impunes
 • Títol original: The whites
 • Autor: Richard Price
 • Traducció: Oscar Palmez Yáñez
 • Nº de pàgines: 416 pàgs.
 • Editorial: LITERATURA RANDOM HOUSE
 • Llengua: Castellà
 • Any de l’edició: 2016
 • Any de publicació: 2015

2 pensaments sobre “LOS IMPUNES, de Richard Price

  • Me n’alegro que em tinguis en compte! 🙂 Tot i així, malgrat no haver-me acabat de fer el pes també n’he llegit bones ressenyes de gent que m’inspira confiança així que, contra gustos… 😉

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s