SÍ, de Thomas Bernhard

349siValoració: 4/5

Amb aquest text, Thomas Bernhard explora el seu interior a partir d’una situació aparentment irrellevant. La visita que el protagonista fa a un amic i conseller amb la intenció d’explicar-li el que li succeeix serveix com a excusa per analitzar i explorar el seu propi estat anímic, les seves inquietuds i dubtes, la seva paràlisi creativa i les seves mancances com a persona i com a científic. No és només mitjançant l’estreta relació de l’amic amb el protagonista del relat que l’autor analitza el seu propi estat sinó també, a causa de la visita d’unes persones desconegudes pel protagonista, la trobada entre els diferents personatges la que li permet descobrir qui és ell i com desbloquejar el moment depressiu en el que es troba causat per les altes pressions i exigències que ell mateix s’imposa pel fet de tenir-se en tan alta autoestima i que li causa la malaltia de no estar al nivell de les seves pròpies expectatives.

A partir d’aquesta motivació personal per despullar-se mentalment, l’autor escriu una novel·la que se centra principalment en els pensaments, i és aquí con cal dir també que la lectura del llibre no és fàcil ja que l’autor tendeix a l’autorepeticio i pot semblar un xic recargolat. Tot i així, aquest fet és perfectament comprensible i fins i tot justificable ja que en el llibre s’hi analitza el pensament humà i si l’autor repeteix i dóna voltes sobre la mateixa idea una i altra vegada és perquè en el fons això és un acte propi de les persones. O potser no és cert que sovint, quan tenim maldecaps o preocupacions donem mil voltes al mateix pensament del qual no sempre en podem trobar la solució i aquest cercle viciós ens fa entrar encara més en el pou sense fons que és el nostre interior?

Més enllà del format de la narració, que convé llegir amb pausa per permetre que entrin les reflexions, un s’habitua força ràpidament al seu estil i el llibre és enriquidor perquè va més enllà de les reflexions del protagonista sobre sí mateix, tracta les relacions amb els demés, sobre el que implica, què se n’obté i què se’n pot esperar (també d’un mateix) i tracta el fet que, de vegades, allò que un intueix no és el que passa de veritat per l’interior de les persones ni aquestes són com sovint són vistes pels demés.

La conclusió de tot plegat és que l’estat anímic es fràgil, i convé conservar-lo i cuidar-lo perquè és el que ens queda quan despulles la vida de les coses externes.

 • Adient per: qui busqui un llibre que li permeti reflexionar sobre la condició humana.
 • Contraindicat per: qui n’esperi una història més enllà de la que transcorre per l’interior dels personatge.

“Quan la soledat ja no té cap sentit i de cop i volta es torna improductiva, s’ha d’aturar”.

“Permanentment provem de descobrir causes ocultes i no avancem, només compliquem i alterem allò que ja és prou complicat i està prou alterat. Busquem un culpable de la nostra sort, la qual la major part del temps, per ser honestos, només podem qualificar de mala sort. Especulem sobre què hauríem fet diferent o millor i què possiblement no, perquè hi estem condemnats, però no ens porta enlloc. La catàstrofe era inevitable, diem aleshores, i ens quedem un quant temps, encara que només poc temps, tranquils”.”

“En realitat ja no calia cap conversa audible entre ella i jo, perquè de fet ja havíem conversat tota l’estona, encara que no fos amb paraules dites”.

“Conscients que no hi ha res en absolut segur i que no hi ha res en absolut perfecte, hem de, encara que sigui amb la inseguretat més gran i amb el dubte més gran, començar i avançar en allò que ens hem proposat. “

Dades del llibre:

 • Títol: Sí
 • Títol original: Ja
 • Autor: Thomas Bernhard
 • Traducció: Clara Formosa Plans
 • Nº de pàgines: 117 pàgs.
 • Editorial: EL GALL EDITOR
 • Llengua: Català
 • Any de l’edició: 2016
 • Any de publicació: 1978

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s