EL GRAN GATSBY, de Francis Scott Fitzgerald

9788499301440Valoració: 4/5

És difícil fer la ressenya d’una novel·la tan famosa i tan àmpliament comentada i debatuda. Però no per més coneguda la història fa que sigui menys interessant.

Si bé és cert que la història ha estat versionada diverses vegades en el cinema, i en múltiples ocasions molt ben recreada, no està de més llegir-ne la novel·la ja que sempre ens aporta quelcom diferent i ens permet imaginar la història a la nostra manera, deixant que la nostra forma de ser ompli els buits que la història deixa i ens mostra.

Centrant-nos en el llibre, és evident el per què Francis Scott Fitzgerald està considerat uns dels grans escriptors americans de tots els temps i aquesta novel·la en concret una de les seves grans obres. La prosa de Fitzgerald és tan precisa, meticulosa i continguda com excessiva, desmesurada i opulenta és la història que narra. L’autor agafa un personatge misteriós encarnat en la persona de Jay Gatsby i l’envolta d’un món d’excessos i excentricitats i és a través de la història que el personatge de Gatsby creix a l’hora que augmenta el seu misteri, però sobretot creix més encara quan es torna humà i proper, quan l’autor l’allunya de l’excés i de la barrera que el personatge crea mitjançant les pertinences i riqueses que atresora. I és en aquesta part de la història on els excessos prenen sentit, on s’entenen els motius, personalitat i sentiments del seu personatge i l’enriqueixen de matisos. És al despullar el personatge de les seves pertinences quan el veiem tal com és. I aquest és el punt clau del llibre, la millor part, quan s’elimina tot allò superficial i se’ns permet veure com és el personatge en realitat.

Amb una prosa perfectament escollida, amb un temps narratiu que avança al ritme necessari per permetre copsar la personalitat de Jay Gatsby, s’entén perfectament el per què és considerada una gran novel·la, una obra mestra de la la literatura americana del segle XX.

L’única mancança que li trobo és la seva curta extensió. Llegida quasi un segle després de la seva edició, em pregunto com seria si s’hagués fet avui. Potser si hagués estat escrita en la nostres temps parlaríem d’una novel·la dues o tres vegades més extensa ja que Ia història de sobres ho permet, però potser és gràcies a la seva curta extensió que permet a l’autor mantenir els misteris sobre la personalitat de Gatsby i no desvetllar-los més enllà del necessari, fins fer-ho en el seu moment adient.

 • Adient per: qui busqui llegir un clàssic de la novel·la americana ambientada a principis del segle XX.
 • Contraindicat per: només qui conegui massa la història degut a les seves diverses adaptacions cinematogràfiques. Tot i així val la pena la seva lectura.

Dades del llibre:

 • Títol: El gran Gatsby
 • Títol original: The great Gatsby
 • Autor: Francis Scott Fitzgerald
 • Traducció: Ramon Folch i Camarasa
 • Nº de pàgines: 224 pàgs
 • Editorial: LABUTXACA
 • Llengua: Català
 • Any de l’edició: 2010
 • Any de publicació: 1925

“Un somriure que et comprenia exactament fins al punt que desitjaves ésser comprès, que creia en tu tal com t’agradaria creure-hi tu mateix”.

“La lluna brillava damunt la casa de Gatsby, conservant la bellesa de la nit, sobrevivint a les rialles i als sons del seu jardí silenciós”.

“Només el vell somni continuà debatent-se, mentre la tarda moria, intentant tocar allò que ja no era tangible”.

“Demà correrem més, allargarem més els braços… Així avancem, barques contra el corrent, arrossegats constantment cap al passat”.

 

2 pensaments sobre “EL GRAN GATSBY, de Francis Scott Fitzgerald

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s