DESOLACIONS. CARIBOU ISLAND, de David Vann

9788497878524Valoració: 3/5

El propi títol del llibre ja ens indica què en podem esperar d’ell: “Desolacions”; i és que així com en l’edició original el llibre es titula simplement “Caribou Island”, l’edició catalana va una mica més enllà i no deixa lloc a dubtes afegint “Desolacions” al títol original, el que suposa ja d’entrada en tota una demostració d’intencions i indicis sobre què tracta el llibre i què forma la seva centralitat.

En David Vann no deixa lloc a l’optimisme en les seves novel·les; en elles tot el que hi trobem són precisament “desolacions”, desastres personals i crisis emocionals. Tot el que narra i tot el que no explica conté allò que volem ocultar de les nostres vides. I les illes que formen part de la història (i també del títol) són les que encerclen i delimiten el terreny en que les nostres emocions es desenvolupen i hi tenen cabuda. I és que en aquesta novel·la, David Vann ens torna a sacsejar les emocions i els sentiments. De forma similar a com ja succeïa en l’anterior novel·la “Sukkwan Island“, l’autor ens torna a situar a Alaska per dibuixar un mapa territorial inhòspit, fred i dur de forma anàloga al mapa sentimental on situa els seus personatges. I així com a l’anterior novel·la se centrava en la relació entre pare i fill en aquesta ho amplia a tota la família i a les relacions intrínseques entre pares i fills que la componen i entre els matrimonis que la conformen. Els límits de l’illa de Caribou delimiten la frontera de la llibertat dels seus protagonistes, encaixats en un espai físic i mental limitat i sense aparent escapatòria ni possibilitat de llibertat. En el llibre l’atmosfera és asfixiant, claustrofòbica i sense bri d’esperança. I és precisament en aquests tipus d’escenaris on l’autor es mou millor, descrivint i matisant els sentiments i emocions dels personatges que pateixen aquesta situació i les seves condicions adverses (no només ambientals o climatològiques).

Probablement menys contundent que la seva predecessora “Sukkwan Island” sí que té com a punt a favor que aquesta novel·la és de lectura més fàcil al ser més coral, i mentre en l’anterior novel·la l’autor se centrava pràcticament de forma única en la història entre un pare i el seu fill, aquí se centra en les relacions entre tota la família (encara que més en alguns personatges que en d’altres). Aquest fet, al ser una història més plural, ajuda a que la lectura sigui més amena i variada i alhora evita una certa monotonia que de vegades feia presència en l’anterior novel·la. Aquí la pluralitat de personatges permet una lectura menys tancada i agobiant, encara que en contra cal dir que aquest fet li resta contundència i profunditat en els personatges clau.

Es tracta per tant d’una bona novel·la, molt dura i amb poc marge per l’optimisme o la felicitat cosa que cal destacar de l’autor ja que mostra una gran valentia al fer una novel·la que no és agradable de llegir ja que les emocions que et desperta no són precisament alegres ni positives. Però precisament per això es tracta d’una bona novel·la perquè de tant en tant convé mirar el costat fosc de les coses, encarar-lo i desafiar-lo tal i com l’autor ens desafia a nosaltres en les seves novel·les.

 • Adient per: qui vulgui explorar la cara fosca de les relacions humanes.
 • Contraindicat per: qui no vulgui llegir sobre drames personals o qui estigui buscant una lectura que simplement distregui.

Dades del llibre:

 • Títol: Desolacions. Caribou island.
 • Títol original: Caribou island
 • Autor: David Vann
 • Traducció: Francesc Rovira Faixa
 • Nº de pàgines: 264 pàgs
 • Editorial: EMPÚRIES
 • Llengua: Català
 • Any de l’edició: 2011
 • Any de publicació: 2011

Títols de l’autor ressenyats en aquest blog: “Sukkwan Island“, “Desolacions. Caribou Island“.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s