CERCO, de Carl Frode Tiller

9788494378287Valoració: 3/5

En aquest primer volum de la trilogia del mateix nom, Carlo Frode Tiller ens proposa una novel·la coral on se serveix del recurs de la pèrdua de memòria d’un dels personatges, en David, per construir un món al seu voltant. Mitjançant aquesta l’amnèsia d’en David, se situa al personatge al centre de la història per, a través de les persones que van seu clau en la seva adolescència anar reconstruint la personalitat, no només del personatge central (absent en la narració, subjecte passiu de la història) sinó també de la resta del que podríem denominar la comunitat). Tant és així, que el propi nom ja indica aquesta voluntat de reconstrucció i restricció del personatge: “Cerco” fa referència a l’encerclament i delimitació, tant de la vida com de les característiques del personatge central, aprofundint en la seva personalitat. D’aquesta manera, el llibre gira sobre un eix central, i a mesura que anem avançant en la història anem coneixent els diferents matisos i punts de vista per acabar formant-nos una imatge del David.

Però el llibre és més que això, és més que narrar la vida d’en David, i és aquí on hi rau la pluralitat i la riquesa de la novel·la: no només coneixem en David a través del que expliquen els seus personatges sinó que també coneixem les històries de cadascun d’ells ja que l’autor intercala la vida en present dels tres personatges que “col·laboren” en el relat, amb la de les cartes que ells mateixos escriuen al David. D’aquesta forma tenim tres personatges principals (quatre si incloem el personatge “absent”) on tots ells tenen el mateix pes en la història. Aquesta varietat de personatges li dóna riquesa al text pel que fa a la retrospectiva i revisió del passat del David, alhora que també veiem les seves pròpies vides en el present, de forma independent a la resta de personatges.

Amb tots aquests elements, seria fàcil perdre el fil o fer una història complicada de seguir ja de vegades succeeix que en novel·les corals el lector es perd entre tant personatge, canvi sovint de narrador etc., però en aquest cas l’autor salva hàbilment l’escull marcant clarament tres parts diferenciades segons el narrador, dividint la novel·la en tres grans blocs (corresponents a cadascun dels personatges) per tal de facilitar-ne la lectura. D’aquesta manera, i amb l’ús d’un vocabulari molt planer, la lectura es fa força amena.

Així doncs, la novel·la no pretén ser un trencaclosques sinó una anàlisi de com la nostra forma de ser és rica en matisos, complexa, i alhora diferent segons el punt de vista de cadascuna de les persones que s’han anat tractant. Per tant, la qüestió que queda a l’aire sempre es “qui som en realitat”? Pot algú afirmar que ens coneix completament? Aquest és el punt de fons de la novel·la, on es pretén desentrellar la vida d’una persona mitjançant els qui l’envolten. Amb aquest propòsit, el llibre tracta sobre les relacions humanes entre amics, pares i fills, parelles… i com en totes les relacions humanes hi trobem dubtes, culpabilitats, emocions, tristors, mort, falsedats… en funció dels diferents personatges es tracten uns temes o altres però, al final i si ajuntem les diferents històries, podríem dir que es toquen tots els elements clau que componen la vida. És cert també, que l’autor no deixa gaire espai a alegries o positivisme, la majoria del llibre és desesperançador. Malgrat això, no arriba a ser trist, motiu pel qual la seva lectura, tot i ser molt crítica, no et remou la consciència ni t’impacta de forma contundent

Amb parts més interessants que d’altres, probablement millors les que parlen en retrospectiva, aquesta obra de Tiller desperta interès pels diferents punts de vista dels personatges, amb un final que t’atrapa i et deixa amb ganes de continuar amb la trilogia. L’estarem esperant!

 • Adient per: descobrir una nova veu de la literatura nòrdica i veure com calen diferents punts de vista per conèixer realment com és una persona.
 • Contraindicat per: qui defugi les novel·les corals o amb  principi i fi molt marcats.

Dades del llibre:

 • Títol: Cerco
 • Títol original: Innsirkling
 • Autor: Carl Frode Tiller
 • Traducció: Cristina Gómez-Baggethun
 • Nº de pàgines: 334 pàgs.
 • Editorial: SAJALIN EDITORES
 • Llengua: Castellà
 • Any de l’edició: 2016
 • Any de publicació: 2007

“A diferencia de nosotros, parecían incapaces de entender que el arte, la literatura y la música eran lo que le confería sentido a la vida y lo único de lo que merecía la pena hablar.”

“Me doy perfectamente cuenta de lo bien que me sienta significar algo para alguien, tener la oportunidad de dar algo de mí mismo a otra persona, es una banalidad, pero no puedes saber hasta qué punto es cierta si no te ha golpeado la soledad”.

“Guardé la almohada sobre la que ella había soñado sus sueños. Todas las noches del año posterior a su muerte, usé su almohada con la esperanza de que me ayudara a verla en sueños”.

“Cuando ya no hay nadie que pueda documentar nuestra vida (…), cuando ya no hay nadie que nos ría las gracias o se enfade con nuestro mal humos, cuando no hay nadie que nos recuerde quienes somos y nos anime a ser quien podemos ser, nos derrumbamos y desaparecemos”.

“Y menos aún soporto mi mirada, encontrarme con ella en el espejo es casi lo peor, no sé exactamente por qué, quizá porque los ojos son lo único que reconozco del hombre que en su día fui, me ha llevado tiempo y esfuerzo aceptar la idea de que moriré pronto y, cada vez que veo mis propios ojos, veo mi viejo yo, y entonces es como si retrocediera varios pasos en el proceso de aceptación, es como si al verme los ojos se me despertara una esperanza y no quiero que me pase eso, no quiero que mi viejo yo me engañe con falsas esperanzas, quizá esto sea lo que subyace a mi miedo a ver mi propia mirada”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s