INSTRUMENTAL, de James Rhodes

9788416290437Valoració: 5/5

Pels qui no sabeu de què va el llibre, us diré que narra la vida d’un dels més gran pianistes des de la seva infància fins a l’actualitat. Dit així, pot semblar corrent o fins i tot avorrit. Res més lluny que això.

La vida de James Rhodes està marcada indubtablement pels abusos que va patir de petit i de com l’han afectat durant la resta de la seva vida. I per explicar-ho, el què fa brillantment l’autor és utilitzar un llenguatge planer, col·loquial i pròxim, per tal que puguis sentir-ne la seva proximitat. Per tant, és un llibre que es llegeix fàcilment, però alhora és un llibre que és difícil de llegir en l’aspecte personal. Inevitablement t’afecta i és per aquest motiu que cal llegir-lo de forma lenta, per poder entrar en la història i intentar entendre els sentiments i sensacions que va tenir el seu autor al llarg de la seva vida. Has d’intentar que la seva història no t’afecti en excés, només el just per poder valorar en el seu màxim grau, l’esforç, valentia i honradesa en que l’autor exposa la seva vida i els seus traumes; hi has de passar prou ràpid perquè no t’afecti gaire però no massa ràpid com perquè t’impedeixi gaudir-lo.

Si heu llegit la ressenya fins aquest punt, és que la història us atrau el suficient com per atrevir-vos a llegir-la. I aquí és on heu guanyat, perquè la història tal i com la narra és intensa, crua però no cruel, se centra en els detalls en la justa mesura per poder veure des de la suficient i exacta distància el que ha estat la pròpia vida de l’autor.

I si heu arribat fins aquí, us diré el què és el llibre: és devastador; et porta des de l’infern més esgarrifós fins a la més gran esperança, de la negra nit fins a la claredat més insultant. T’atrapa, et masega, et destrossa i a l’hora et fa trobar el millor de tu mateix. M’és molt difícil trobar-hi defectes més enllà dels que narra la pròpia història. Perquè en aquest llibre es parla de la vida, de la pitjor de les vides possibles però també del que hauriem de voler aspirar. Parla de lluita, de constància, de resistència, de fortaleses i de debilitats, de pors i alegries, i de febleses. Parla sobre tot allò que tots tenim dins, en major o menor mesura, perquè parla sobretot de  la vida i de les persones.

No deixeu de llegir-lo pel que conté, llegiu-lo precisament per això, perquè no us deixarà indiferents. I és precisament això el que hauriem de buscar en l’art, en qualsevol de les seves formes.

Fer-me cas, venceu les vostres reticències i pors, i endinseu-vos en aquesta commovedora història.

 • Adient per: tothom que no tingui por d’una història dolorosa si com a resultat en treu una lliçó de vida.
 • Contraindicat per: qui no tingui l’estómac per llegir-lo. Ho entenc, però us perdreu un gran llibre.

“Si no lo recuerdas, elpasado no puede aterrarte”.

“El tiempo es un parachoques. Un espacio de seguridad entre las cosas que pasan”.

“La vergüenza es el legado que dejan todos los abusos; lo que garantiza que no salgamos de la oscuridad; el motivo por el que no se lo contamos a nadie.”

“La verdad es que lo más fácil del mundo es cortar y salir corriendo. De todo, no solo de las relaciones. Así se evita cómodamente asumir la responsabilidad de las cosas, aprender lecciones que son imprescindibles en determinado momento.”

“Sé generoso. Sé generoso todo el rato. Hazlo porque quieres a esa persona, porque es espectacular, porque la adoras y la deseas. Hazlo porque en el fondo sabes que para tí es una puta suerte tener la oportunidad de salir a la calle cuando hace un frío que pela y llueve a mares para comprarle sus flores preferidas”.

Dades del llibre:

 • Títol: Instrumental
 • Títol original: Instrumental: A Memoir of Madness, Medication, and Music
 • Autor: James Rhodes
 • Traducció: Ismael Attrache
 • Nº de pàgines: 288 pàgs
 • Editorial: BLACKIE BOOKS
 • Llengua: Castellà
 • Any de l’edició: 2015
 • Any de publicació: 2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s